loader image

Uitleg diverse bestandsvormen

Portable Document Format (PDF) is een bestandsindeling die wordt gebruikt voor het op een betrouwbare manier presenteren en uitwisselen van documenten, onafhankelijk van software, hardware of besturingssysteem.
Een bruikbaar PDF bestand voor drukwerk is wel afhankelijk van de gebruikte afbeeldingen en bestanden in het bronbestand. Wij kunnen alle PDF bestanden voor u nakijken op bruikbaarheid.

Adobe illustrator (Ai) bestanden zijn bestanden die gemaakt zijn in het programma Illustrator. Bestanden in illustrator zijn vector-based. Een vector bestand is een grafische afbeelding die opgebouwd is uit vector informatie, die wordt gemaakt in een grafisch tekenprogramma. Dit kan bestaan uit vele individuele objecten, opgebouwd uit lijnen, curves en vormen, aangevuld met kleuren, patronen en effecten. Doordat de objecten uit vectoren bestaan kunnen ze onbeperkt geschaald worden, met behoud van kwaliteit. Een illustrator bestand is, net als een EPS bestand, een Postscript bestand.

Een Encapsulated Postscript file, oftewel een EPS, is een vector-based bestand. in tegenstelling tot het AI bestand, kan een EPS gegenereerd worden uit elke programma dat deze bestandsindeling ondersteund, waaronder Adobe illustrator en Corel Draw. Een vector bestand is een grafische afbeelding die opgebouwd is uit vector informatie, die wordt gemaakt in een grafisch tekenprogramma. Dit kan bestaan uit vele individuele objecten, opgebouwd uit lijnen, curves en vormen, aangevuld met kleuren, patronen en effecten. Doordat de objecten uit vectoren bestaan kunnen ze onbeperkt geschaald worden, met behoud van kwaliteit. Een EPS bestand is een postscript bestand.

InDesign bestanden (Id) zijn gemaakt in het programma Adobe InDesign.
InDesign is een programma dat gebruikt wordt voor de opmaak van magazines, brochures, flyers enz. In InDesign kunnen veel bestandsindelingen geïmporteerd worden. Een opmaak in InDesign kan naar diverse bestandsformaten geëxporteerd worden, waaronder PDF.

Adobe Photoshop is een grafisch programma ontwikkeld door Adobe voor het bewerken van foto’s en ander digitaal beeldmateriaal via de computer.
Een PSD bestand is pixel-based. De mogelijkheid voor het schalen van een foto is afhankelijk van het bronbestand. Voor een goede drukkwaliteit zijn foto’s of bestanden nodig met een resolutie van 300dpi (Dots per Inch) 1:1 (op ware grootte).

JPEG of JPG staat voor Joint Photographic Experts Group. Bijna iedereen kent deze bestanden wel, want het zijn de meest gangbare digitale fotobestanden. Standaard worden foto’s met digitale camera’s opgeslagen in dit bestandsformaat.
Originele fotobestanden die gemaakt zijn op een goede resolutie, zijn vaak geschikt voor drukwerk. Maar we vinden JPG bestanden ook vaak op het internet. Deze bestanden zijn dan vaak gecomprimeerd en verliezen veel van de resolutie. Deze bestanden noemen we dan Low-Res (low resolution) en zijn vaak niet geschikt voor drukwerk
Naarmate een JPG bestand geschaald wordt, verliest deze aan kwaliteit.

Een PNG is een Portable Network Graphics. Deze bestanden worden voornamelijk gebruikt op het internet. Een PNG ondersteund transparantie, in tegenstelling tot een JPG.

Een TTF of True Type Font is een letterfont bestand. Naast de standaard lettertypes die bij het besturingssysteem van uw computer geïnstalleerd zijn, zijn er ook een grote hoeveelheid lettertypes aan te kopen of gratis te downloaden.
Als u een ontwerp maakt in een niet-standaard lettertype, dan hebben wij dat bestand nodig om uw ontwerp in te kunnen lezen.

Word, Excel en Powerpoint bestanden komen uit het Microsoft office pakket en zijn bestanden die gemaakt worden voor workflow op kantoor.
Deze bestanden zijn als opmaak niet geschikt voor drukwerk. U kunt de gebruikte foto’s en tekst beter los naar ons toe sturen.

Niet geschikt voor drukwerk, maar wij helpen u altijd graag met het vinden van de juiste oplossing.

WhatsApp chat